15. června 2020

Máme nové speciální pomůcky pro naše malé klienty Rané péče Diakonie. Velké díky grantovému programu Vy rozhodujete, my pomáháme, skrz který Nadační fond Tesco rozděluje peníze na podporu různých dobročinných aktivit po celém Česku. Letos i my patříme do skupiny vítězných projektů a získali jsme 30 000 Kč. Poděkování patří též všem zákazníkům prodejen Tesco, kteří nám házeli žetony a hlasovali. Těšíme se na pokroky!

Nové speciální pomůcky pro malé klienty Rané péče Diakonie
15. června 2020 - Nové speciální pomůcky pro malé klienty Rané péče Diakonie. Díky Nadačnímu fondu Tesco!

Níže si můžete přečíst, jak pomůcky pomáhají...

bObles
Všechny pomůcky bObles jsou určeny pro procvičování hrubé motoriky a koordinace, rovnováhy a senzorické integrace, schopnosti plánování konkrétních pohybů, které jednotlivé pomůcky umožňují. Je možné je využívat vleže, vsedě i  vestoje i při pohybu v prostoru- v akci. Jsou lehké, měkké v příjemných barvách, bezpečné. Už miminka na nich mohou být polohována vleže na břiše, později u bObles v kleku, pak vysokém kleku, mohou zkoušet stoj, aniž by si u pomůcky při nečekaném pádu ublížila. Většina pomůcek jde polohovat do poloh, ve kterých je možné vnímat změny umístění těla v prostoru při houpavám pohybu či změně. Větší děti se pomocí těchto pomůcek mohou učit překonávat překážky - každou specifickým způsobem, plánovat pohyb, pracovat s hloubkou a výškou prostoru. Při balančních cvičení děti s bObles procvičují ovládání celého těla a souhru mnoha svalových řetězců, které je třeba propojit pro docílení správného pohybu. Díky bObles mohou děti zkoušet různé polohy, které pro ně nemusí být jinak samozřejmé, a vnímat při nich své tělo.

Jedna ze sestavy pomůcek bObles

kolotočka

Je velmi užitečná pomůcka pro podporu hrubé i jemné motoriky (ručkovat po roztáčecím kolečku není úplně samozřejmá dovednost), děti se učí pracovat s vlastním těžištěm, učí se orientovat v prostoru za pohybu, je vhodná také jako terapeutická pro děti s poruchou autistického spektra či dalšími potížemi.  Využít je ji možné nejlépe vsedě nebo v kleku, roztáčí se pomocí malého kola (volantu) na středové tyči, je vhodná pro děti od dvou let. Je dobrou domácí alternativou kolotoče, který ne na všech hřištích bývá k dispozici, navíc i pro děti, se kterými výprava na hřiště není z různých důvodů možná.

Kolotočka

Děkujeme Nadačnímu fondu Tesco.

Nadacni fond Tesco