Každý může být umělcem

6. října 2022

Každý může být umělcem je název celorepublikové výtvarné soutěže pro výtvarně nadané lidi s mentálním hendikepem. Mimořádnou výstavu přihlášených uměleckých děl chystá od 20. září Museum Kampa, které je zároveň partnerem projektu.

Každý může být umělcem
6. října 2022 - Každý může být umělcem

Do druhého ročníku soutěže, která má za cíl zviditelnit umění lidí s mentálním znevýhodněním, poslalo 80 autorů z celé republiky 105 obrazů na téma „Kde to mám rád, kde to mám ráda.

Výtvarnou soutěž pořádá pražský Domov Sulická pro osoby s mentálním či kombinovaným hendikepem. Po loňském prvním ročníku, který byl pořádán v rámci metropole, se druhý ročník rozrostl pro mentálně hendikepované umělce z celé republiky. Soutěžilo se v kategoriích do 30 let, nad 30 let a nově v kategorii kolektiv.

Do letošního ročníku se zapojily také klientky z našeho Denního stacionáře Ratolest Barbora Jeníčková a Lucie Solarová,“ říká vedoucí stacionáře Radka Jahodová a dodává: „obě děvčata milují zahradu a přírodu, a tak se rozhodla pro malbu květin“. Do soutěže zaslali také svá díla klienti Chráněného bydlení Zvonek Eda Faltin, Marek Švihovec a Marek Valenta.

Letos poprvé mohou autoři nabídnout svá díla k prodeji a velká většina malířů této možnosti využila. Obrazy se budou dražit online a výtěžek z prodeje půjde na podporu autora obrazu.

Letošní ročník soutěže má už své vítěze. Odborná porota vybrala tyto obrazy:

Kategorie do 30 let:
1. místo: obraz č. 105: U hasičů, autor Jan Beseda, 23 let
2. místo: obraz č. 106: S Janičkou ve stacíku, autor Tomáš Procházka, 21 let
3. místo: obraz č. 44: Podzim v lese I., Boris Dvořák, 14 let

Kategorie nad 30 let:
1. místo: obraz č. 17: Hazmburk – tam mi je dobře, autorka Eva Moravcová, 65 let
2. místo: obraz č. 3: S kočkou v posteli, autorka Zuzana Cahová, 36 let
3. místo: obraz č. 39: Karlův most, autor Jakub Verich, 31 let

Kategorie kolektiv:
1. místo: obraz č. 37: Náměstí, kolektiv autorů Marián Ježek, 36 let a Petr Kukliš, 57 let

Svého favorita volila také širší veřejnost hlasováním na sociálních sítích. Cenu veřejnosti
získal obraz Na sídlišti od třináctileté Jany Oupěchové. V kategorii nad 30 let zabodoval
Michal Potůček s obrazem Moře II a v kategorii kolektiv nejvíce zaujal obraz kolektivu dílny Domova Brtníky s názvem Ovocný strom.

Výstava všech přihlášených obrazů se uskuteční od 20. září v Konírně Musea Kampa až do 10. října, kdy v 18 hodin proběhne charitativní online aukce obrazů na portále Livebid.cz.