29. června 2021
Sbírka Diakonie na podporu lidí zasažených tornádem má na kontě už přes 15 milionů korun. Jste úžasní, děkujeme. Diakonie také zajišťuje a koordinuje na místě své dobrovolníky, kteří manuálně odklízejí škody, monitorují situaci zasažených domů a pomáhají konkrétním lidem.
Velké díky všem!
29. června 2021 - Diakonická sbírka na pomoc lidem zasaženým tornádem má na účtu už přes 15 milionů
Po dohodě s dalšími nevládními organizacemi, které na místě pracují, působí Diakonie v obci Hrušky, kde bylo tornádem zasaženo na 180 domů. O víkendu diakoničtí dobrovolníci pomáhali především s manuálním odklízením škod, které tornádo způsobilo. V pondělí začaly v obci působit také monitorovací týmy koordinované Diakonií, které detailně mapují aktuální situaci v zasažených domácnostech.
Monitorovací tým tvoří vždy dva dobrovolníci, kteří obchází přidělené domácnosti ve vesnici. Jejich úkolem je zjistit rozsah škod, požadavky domácností na pomoc, sociální situaci rodiny a další potřebné informace. Všichni dobrovolníci v monitorovacích týmech mají školení pro jednání s člověkem v krizi.

Pomoc lidem zasaženým tornádem

“Část našich dobrovolníků se připojila k týmům psychologů z Hasičského záchranného sboru a Policie České republiky. Spolu s nimi, ve skupinkách po dvou až třech členech, dobrovolníci navštěvují domácnosti a zjišťují, jak jsou na tom lidé po psychické stránce a co všechno potřebují – jestli nepotřebují pomoc s péčí o seniory nebo děti, jestli vědí, kam si mohou přijít nebo zavolat o pomoc,” říká naše kolegyně Veronika ze Střediska humanitární a rozvojové spolupráce.

Je to skvělá příležitost ke vzájemné spolupráci mezi psychology a dobrovolníky. Psychologové dokáží zjistit duševní stav člověka. Dobrovolníci zase dokáží zajistit další potřeby, jako je materiální pomoc, kontakty na nejrůznější služby, dokáží zajistit materiální pomoc, odklízecí a úklidové práce. Někteří dobrovolníci jsou navíc školení zdravotníci a poskytují i zdravotnickou pomoc při zraněních, kolapsových stavem apod.

Další dobrovolníci spolu s hasiči distribuují materiální pomoc v provizorních humanitárních stanech, kam si lidé chodí pro materiál, jako jsou krycí plachty na střechy, benzín do motorových pil nebo do generátorů (protože zasažená část vesnice je bez elektřiny, bez vody, bez plynu), hygienické a úklidové prostředky.

Diakonie a dobrovolníci pomáhají na místě

Humanitární stany pak slouží I jako místo, kam si chodí jak místní, tak pomáhající (dobrovolníci, hasiči, policisté, vojáci) odpočinout, najíst se, nechat se ošetřit, pokud je potřeba, dát si kafe a popovídat si. Mnoho lidí tam chodí pro radu, informaci, pomoc. A tak se humanitární stany stávají takovými místy setkání, byť krátkých, protože lidé musí rychle pokračovat v práci. Dobrovolníci a hasiči se jim věnují, snaží se vyřídit rychle jejich požadavky. Zároveň s lidmi mluví a snaží se je aspoň na chvilku zastavit aby si odpočinuli. Všichni pracují na slunci celý den, na přímém slunci může být tak kolem 40 C, což se pak podepisuje na množství kolapsových stavů i zranění.

Dary lze posílat na účet 2100691426/2010 nebo přes darovací formulář tady: https://www.darujme.cz/projekt/1295
Pro dary ze zahraničí:
BIC (SWIFT kód): FIOBCZPP